Artiklar

Östersunds Posten 7/11-2015

Filuren är skapad av Kristina Björkman och återkommer både på tavla och i keramik i utställningen. Fotograf: Susanna Carlsson

Här ställer Östersundsmålarna ut

I dag öppnar utställningen ”Filuren och hens vänner” där tio av Östersundsmålarnas konstnärer ställer ut på Konsthyllan i OSD.
Östersundsmålarna har funnits sedan 1997, består av tolv konstnärer och har ateljé i gamla bryggeriet på Rådhusgatan 84. Där har alla varsin arbetsplats och kommer och går som de vill.– Men en kväll i veckan är alla där och målar samtidigt, berättar Bosse Gabrielii, som grundade Östersundsmålarna tillsammans med Stefan Bergström och Jean Eliasson.När ÖP hälsar har konstnärerna precis fått dit de verk som ska hängas på Konsthyllan. Ett kärt bekymmer är hur de ska presenteras och om alla tavlor får plats.– Vi fick kritik för att det var för spretigt vid en tidigare utställning, så vi försöker tänka på det den här gången, säger Malin Holmström som har varit medlem i Östersundsmålarna i tolv år.

Det är en stor blandning på stilar på de verk som visas, som det så klart kan bli med tio olika konstnärers teknik och uttryck.

– Det är mest måleri, men även lite keramik. Det har blivit vanligare med akryl och olika blandtekniker. Tidigare användes mycket olja, säger Bosse Gabrielii.

Vem är då Filuren som finns med i utställningens namn?

– Jag kom på namnet eftersom jag tycker om Kristina Björkmans filurer som finns med i utställningen. Ordet hen kan alltid reta någon, säger Lisa Hansson och skrattar.

”Filuren och hens vänner” öppnar i dag klockan 12 och pågår till 19 november.

Susanna Carlsson

063-16 16 30

http://www.op.se/kultur/konst/har-staller-ostersundsmalarna-ut

 

Östersunds Posten 23/4-2013

På Konsthyllan på OSD var det i lördags vernissage för en utställning med den grupp som kallar sig Östersundsmålarna. Det är åtta konstnärer som delar på ateljé efter Rådhusgatan i gamla bryggeriet. På Konsthyllan ställer de ut sammanlagt över 60 enskilda verk.

I en så omfattande utställning blir urvalet givetvis väldigt ojämnt på alla sätt och vis. Men samtidigt gör det att varje konstnär får en chans att visa upp sig och sin konst.

Mest spektakulär av de som ställer ut är Bosse Gabrielii som ägnar hela den bortersta delen av Konsthyllan åt målningar och en liten utställning åt den svenska vargen. Och i det som visas finns det ingen tvekan om vem Bosse själv tar parti för. Vargarna skildras mot en svart bakgrund så att den dramatiska effekten stryks under.

De roligaste inslagen i utställningen står Kristina Björkman för. Hennes många minimålningar i akryl är synnerligen intresseväckande och hennes sätt att behandla färg och motiv bidrar till det levande intrycket. Där finns stadsscener, fångade människor och en hel del. Några större målningar visar att hon också behärskar motiven när ytan blir mer krävande.

Bland de övriga så fastnar jag för en serigrafi av Ingrid Spångberg – där konstnären lyckas skapa sig själv på väg ut ur ramen, en abstrakt spännande blåröd akrylmålning av Märith Hansson, hårt bearbetad yta med den sköna titeln ”Flicka med röd basker” och så en serie målningar med lite övernaturliga fenomen.

Christer B. Jarlås

Östersunds Posten 18/4-2013

Med sociala kontaktytor på paletten

Konst | Östersund – Att måla ensam är inte hälften så roligt som att göra det tillsammans med andra. Den sociala gemenskapen här betyder oerhört mycket.

Kristina Björkman får ivriga instämmanden av sina kamrater, dessutom kan ju målarna ge varandra råd och tips och vi kommer fram till att kollektiva ateljéer är perfekt.

Resultatet av gemenskapen kan vi andra se från och med lördag då Föreningen Östersundsmålarna har gemensam vernissage på OSD:s konsthylla, en nästan årlig begivenhet.

– Vi har haft teman ibland och funderade på det också i år. Men det var svårt att hitta något vi kunde enas om denna gång, så det blir blandade motiv, säger Bosse Gabrielii.

Han var med om att bilda föreningen 1997, då fem herrar med konstintresse hittade ett skräpigt vindsutrymme i en industribyggnad på nedsidan av Rådhusgatan.

– Vi röjde upp, byggde ett helt nytt innertak och fejade upp så gott det gick. Och sedan dess har vi hållit till här.

Stefan Bergsström och Jean Eliasson var också med från början, liksom en medlem som flyttat till Tranås samt Rolf Bengtsson, som helt oväntat avled för bara en vecka sedan.

– Han hade också målat inför utställningen, så tillsammans med hans hustru har vi bestämt att hans tavlor också är med.

Bosses tema för året är vargar, han har gjort en serie porträtt av vargar, samt ett collage med tidningsklipp och inlägg, med udden mot varghatarna.

Kristina, som kom med för två år sedan, målar mest gubbar för tillfället, leker med färger och kan lika gärna använda spackeln.

Märit Hansson är nyast i gruppen och gör mest abstrakta motiv, åtminstone för tillfället. Stefan visar upp bilder med skogsmotiv och Jean en blomkruka som började som bastu och gick över naturmotiv innan den hittade hem.

Tisdagar samlas alla om de kan, i övrigt har alla fritt tillträde till lokalerna när det passar. Och närvaron har varit intensiv de senaste veckorna, inför utställningen.

Lördag 20 april konsthyllan OSD

Tomas Larsson 063-161623 tomas.larsson@op.se

http://www.op.se/kultur/med-sociala-kontaktytor-pa-paletten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *